Relatie de lunga durata >>> Aici,va rog... [română/text]
Iubeste-te! Daca tu nu te iubesti, iti va fi greu sa crezi ca altcineva o poate face. Increderea in sine este foarte importanta intr-o relatie. Daca ai incredere in tine, in ciuda slabiciunilor si partilor personalitatii tale care nu iti plac, te vei simti mai increzatoare si vei avea puterea de a avea incredere si in alte persoane. Vei putea sa te bucuri de prezenta partenerului pentru fericirea pe care ti-o aduce si nu pentru ca ai nevoie de el pentru a supravietui, asa cum se intampla in cazul celor care se simt slabi si nu au incredere in propriile forte.
Daca ai avut in trecut experinte neplacute, este bine sa incerci sa treci peste ele cu ajutorul unui prieten apropiat sau al unui consilier. Poate fi tentant sa te bazezi pe partenerul tau pentru a-ti vindeca ranile, dar cu cat tu ca persoana vei fi mai puternica, cu atat mai puternica va fi si relatia voastra. Invata sa-ti placi partenerul! Relatiile emotionale se dezvolta de obicei intre persoane care se plac cu adevarat. Sentimentele de dragoste pot fi inselatoare. Oricui i se poate intampla sa se indragosteasca nebuneste de o persoana pentru ca dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de timp aceasta sa i se para de-a dreptul respingatoare. De aceea este bine ca o relatie sa plece de la stadiul de prietenie, pentru ca cei doi sa se cunoasca atat de bine incat sa isi poata da seama daca sunt potriviti unul pentru celalalt. Daca va veti placea reciproc, va veti dori sa fiti mai tot timpul impreuna, veti putea respecta parerile si comportamentul celuilalt, veti impartasi vise si idealuri comune. Este important sa ii spui partenerului ca il placi. Cuvintele de incurajare si sustinere creeaza o relatie bazata pe incredere si respect. Il vei ajuta pe celalalt sa aiba mai multa incredere in fortele proprii.
Mai mult timp petrecut impreuna Importanta unui lucru din viata noastra poate fi masurata prin timpul pe il dedicam. Cand un cuplu se afla la inceput de drum, cei doi parteneri acorda mult timp relatiei lor. Dar odata cu trecerea timpului, prioritatile lor se modifica si timpul petrecut impreuna se poate reduce. Daca nu va petreceti destul timp impreuna, exista riscul ca in timp sa va indepartati unul de celalalt. Facandu-va timp pentru voi si relatia voastra, investiti intr-un viitor fericit impreuna.
Comunica! Comunicarea este esentiala intr-o relatie. Este singura modalitate in care ii poti spune partenerului tau cine esti tu cu adevarata, ce iti doresti si de ce te comporti asa cum o faci. A comunica este modalitatea prin care invitam alte persoane in lumea noastra. Pentru a comunica eficient cu persoana iubita trebuie sa inveti sa spui deschis, direct si sincer ceea ce simti. Mai inseamna ca trebuie sa inveti sa-ti asculti partenerul fara a-l judeca.
Certati-va cu cap! Este esential sa intelegi ca certurile fac parte din viata normala a unui cuplu. Fiecare este unic si prin urmare este normal sa avem opinii si asteptari diferite. Cuplurile care stiu sa se certe cu cap, nu se tem de a nu fi mereu de acord. O cearta in care argumentele sunt spuse asa cum trebuie va va ajuta sa ajungeti la o solutie care sa va multumeasca pe amandoi. Poate fi o experienta ce va aduce incredere in relatia voastra si in capacitatea de a trece peste dificultati impreuna. Atingeti-va in fiecare zi! Atingerea este o necesitate umana vitala. In momentul in care suntem atinsi de persoana iubita, in organism se elibereaza oxitocina,hormonul fericirii care are un rol esential in legarea relatiilor sentimentale. Toate cuplurile stiu ca viata sexuala poate oscila de la perioade active si placute, la perioade aproape lipsite de raporturi sexuale. Dar cu toate acestea, necesitatea de afectiune fizica ramane intotdeauna o constanta a fiintei umane. Accepta schimbarile! Oamenii se schimba odata cu trecerea anilor dar aceste schimbari ajuta la mentinerea unei relatii. Si viata se schimba, dar nu mereu asa cum ne dorim. Schimbarea poate ajuta la atingerea unui nou nivel al relatiei voastre, dar uneori poate fi si dureroasa. Poate insemna renuntarea la ceva sigur si confortabil. In relatiile de succes, cuplurile invata sa se adapteze schimbarilor si sa se schimbe impreuna. Acestia accepta schimbarile ca pe ceva inevitabile in viata si se sustin unul pe celalalt la bine si la rau.