pilula2PILULA CONTRACEPTIVA. Tablete cu administrare orala, contin hormoni identici cu cei din organismul femeiei, regleaza ciclul menstrual si impiedica eliberarea ovulului din ovar, in aceste conditi fecundarea nu are loc. Pe piata exista diverse tipuri de pilule contraceptive cu diferite combinatii de hormoni , se elibereaza cu prescriptie medicala, astfel incat fiecare femeie sa primeasca un tip de pilula adecvata, tabletele trebuie luate regulat si nu se imprumuta de la altii. Eficienta este aproape de 100% in cazul in care sunt administrate corect.

BURETELE CONTRACEPTIV. Fabricat dintr-un material buretos neted,contine un spermicid si are un diametru de aproximativ 5 cm. Se umezeste cu apa pentru a activa spermicidul dupa care se introduce in vagin si poate fi purtat circa 24 de ore in acest interval de timp femeia poate avea contacte sexuale oricate si oricand pana la 6 ore inainte de extragerea buretelui.Extragerea buretelui din vagin se face foarte usor si nu este dureros ,se introduce un deget in vagin cu care se prinde ansa de nylon fixata de burete si apoi se trage afara.Aceasta metoda contraceptiva este nu produce dureri si are o eficienta de 75-95%

DIAFRAGMA. Dispozitiv anticonceptional confectionat din cauciuc, se aplica ca un tampon vaginal ,dupa ce a fost lubrifiat cu un gel spermicid care contine o substanta chimica care are rolul de a distruge spermatozoizii,aplicarea acestui unguent se face la fiecare contact sexual.Diafragma se introduce in vagin cu cel putin sase ore inaintea contactului sexual si ar trebui sa stea in acelas loc cel putin opt ore dupa contactul sexual dar nu mai mult de 24 de ore. Difragma functiona ca bariera la nivelul colului uterin si impiedica spermatozoizii sa patrunda in uter ,eficienta acestui contraceptiv este in proportie de 80-96%

DISPOZITIVUL INTRAUTERIN (STERILETUL ). Dispozitiv confectionat din plastic uneori acoperit cu cupru se introduce in uter de catre un medic,unele se inlocuiesc anual dar sunt si modele care pot fi lasate pana la patru ani.Fixare se face in timpul menstruatiei,deoarce orificiul colului uterin nu este rigid in aceasta perioada,facand astfel introducerea mai putin dureroasa. Dispozitivul este plasat in uter prevenind astfel implantarea ovulului in peretii uterului si astfel sarcina nu poate evolua .Dispozitivul are un fir de nylon legat de el ,fir ce atarna in vagin si trebuie verificat periodic daca este la locul lui pentru a evita deplasarea dispozitivului.Aceasta metoda este eficienta in proportie de 99%.

prezervativPREZERVATIVUL.Dispozitive contraceptive pentru barbati,sunt confectionate din latex si sunt cele mai utilizate avand un rol important in prevenirea unor boli cu transmitere pe cale sexuala.Multe sunt asociate cu un lubrifiant care usureaza introducerea penisului si omoara spermatozoizii, foarte important prezervativul trebuie plasat pe un penis in erectie, inainte de a exista orice contact cu vulva si inainte de eliberarea lichidului pre-ejaculator.Putine persoane stiu ca lichidul eliberat inaintea ejaculari contine spermatozoizii.Acest mijloc de contraceptie nu este foarte comod, multi barbati spun ca le micsoreaza placerea dar este cel mai sanatos.Ca mijloace anticonceptionale prezervativele au o eficacitate de 88%.

SPERMICIDELE. Acestea sunt sub forma unor creme , geluri sau spume ce contin substante

chimice care paralizeaza spermatozoizii blocand astfel intrarea lor in uter. Aceste produse se introduc in vagin cu ajutorul unui aplicator ,este necesar un interval de circa zece minute intre aplicare si contactul sexual , eficienta acestor produse este de maxim o ora de la aplicare si au rezultate in proportie de 80-98%.

IMPLANTE CONTRACEPTIVE . Constau in implantarea sub pielea bratului femeii a cinci sau sase capsule de cauciuc siliconat . Metoda functioneaza la fel ca si pilula, eliberand hormoni progestativi . Aceasta metoda are eficienta in 99% din cazuri

COITUS INTRERRUPTUS . Aceasta metoda presupune retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare , dar nu este foarte sigura deoarece barbatul elibereaza un lichid pre-ejaculator inaintea ejaculari , acest lichid contine spermatozoizii in combinatie cu fluide produse de diferite glande , pe aceasta cale ovulul poate fi fecundat.Acest proces deasemenea necesita un control foarte bun din partea barbatului , deoarece exact in momentul cel mai placut trebuie sa-si aduca aminte sa-si retraga penisul.Acesta metoda folosita corect are o eficacitate de aproximativ 75% .

sterilizareaSTERILIZAREA . Aceasta metoda poate fi aplicata la ambii parteneri la femeie consta in tairea si astuparea trompelor uterine astfel incat ovulul nu mai poate trece dinspre ovar. In cazul barbatilor aceasta metoda se numeste vasectomie si consta in sectionarea si astuparea vaselor deferente astfel in cat spermatozoizii nu pot migra din testicule pentru a deveni o parte a spermei .