Vineri, 27/12/2024, 12:02 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Practică [12]
Romantică [14]
Teorie [162]
Alte [72]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » El şi Ea » Teorie

    Ce fel de certăreţi sunteţi? [română/text]

    Tu ii ceri socoteala pentru SMS-ul de la fosta, el te cearta ca ai cheltuit prea multi bani sambata seara, cu prietenele. Cum amandoi o tineti pe-a voastra si mai intervin si cateva usi trantite, impacarea pare la ani lumina departare.

    Mai ales ca tu nu crezi deloc ca el avea dreptate! Care-i problema lui? Poate ai exagerat, dar chestia asta se intampla o data pe luna. Serios? OK, poate o data pe saptamana, dar nu mai des de-atat! Si uite cine vorbea! El, afurisitul, tocmai a primit un SMS de la fosta, si acum si-a gasit motiv ca sa schimbe subiectul. Las' ca stii tu… Dar uneori te mai inseli.

    Psihoterapeutul in relatii de cuplu, Paula Hall, crede ca nici unul dintre voi nu va invata ceva util din conflictele de zi cu zi daca le abordati cu aceasta atutidine. E drept ca nu ti-e deloc usor sa te controlezi si sa fii diplomata, mai ales ca in acele minute vezi rosu in fata ochilor. Dar e de-ajuns sa citesti acest articol cu calm si sa-ti dai seama in ce tip de "combatant" va incadrati fiecare. Apoi, va fi floare la ureche sa "jonglezi" cu impacarile prelungite…

    Reflecteaza pentru un moment

    Daca iti acorzi putin timp de gandire, s-ar putea sa-ti dai seama ca certurile voastre se desfasoara intotdeauna dupa acelasi scenariu. Se poate ca ele sa se declanseze de cele mai multe ori subit si fara un motiv anume.

    Sau, poate, va legati intotdeauna de acelasi subiect, cum ar fi familia sau banii. Insa fiecare dintre voi are un anumit stil de conflict, care va reflecta atat personalitatea, cat si felul in care percepeti realitatea, si cautati sa va aparati.

    Mai jos, vom discuta despre cele 5 tipuri detaliate de Hall tocmai pentru ca voi sa aflati exact ce aveti de impartit si cum puteti fi multumiti in egala masura.

    1. Pacifisti

    Aparent, cu totii ne-am dori sa ne incadram in acest tip de conflict, deoarece pacifistul este cel care uraste certurile si se teme de ele. Crede cu tarie ca e de datoria lui sa le evite sau sa linisteasca lucrurile cat mai repede posibil, chiar daca asta presupune sa-i cedeze partenerului si sa-si sacrifice nevoile, sa renunte la a-si face ascultata parerea.

    Sa fii pacifist nu este, insa, intotdeauna de bine, pentru ca, asa cum ai intuit, e nedrept fata de tine sa taci atunci cand esti nemultumita, doar pentru ca ti-e teama ca vei deschide o discutie neplacuta. De asemenea, e nedrept fata de partenerul tau, pe care il afecteaza mai mult decat iti inchipui faptul ca ii ascunzi ceea ce te deranjeaza la relatia voastra.

    Gandeste-te: nu numai ca nu-i acorzi sansa sa-si indrepte greselile, dar nici macar nu-l ajuti sa le constientizeze. Iar faptul ca mimezi armonia si starea de confort intr-o relatie in care nu toate sunt chiar lapte si miere, il va face sa creada ca esti lipsita de personaliate.

    E imposibil ca un om sa fie vesnic multumit, asa ca nu te teme sa-i dezvalui ca te-a deranjat cutare atitudine sau gest. Daca discuti cu calm si cu intentia de a elimina orice "uscatura" a relatiei voastre, fii sigura ca la fel va percepe si el lucrurile.

    2. Vesnic atacanti

    Cu cat actionezi mai repede, cu atat mai bine - asta e deviza ta. De multe ori vezi un posibil atac in orice remarca si, de aceea, iti stabilesti din timp argumente pentru a te apara.

    Nu suporti sa fii luata pe nepregatite, ci preferi sa deschizi tu subiectul in cazul in care simti ca celalalt nu-ti aproba comportamentul.

    De obicei, tactica ta nu are efectele scontate si ajungi sa te intrebi daca nu cumva ai exagerat. Bingo!

    Incearca sa te educi din punct de vedere psihic, pentru a scapa de obsesia ca cea mai banala replica e plasata strategic pentru a te "atinge".

    Astfel nu faci decat sa inventezi conflicte fara motiv si sa-i indepartezi pe cei din jur.

    Ca sa nu mai spun cate daune poate provoca aceasta abordare relatiei cu iubitul tau.

    Stii deja ca tipii au tendinta sa fuga de discutiile in contradictoriu si nu au rabdarea necesara pentru a discuta fiecare amanunt de care te legi, ci prefera sa termine seara cu o usa trantita.

    Asadar, incearca sa faci diferenta intre subiectele care merita dezbatute si cele inchipuite, carora nu le vei mai permite sa te bantuie de maine.

    3. Subtili

    Esti foarte calculata si persistenta in a-ti face cunoscute sentimentele. Nu-ti place sa ataci direct, ci preferi sa astepti ca partenerul tau sa observe ca ceva e in neregula.

    Ca instrumente folosesti tacerea, alintul si smiorcaiala, sau pur si simplu faci insinuari cu privire la subiect. In cele din urma, ajungi la "miezul problemei", dar e un proces lung si epuizant.

    Subtilitatea este recomandata in multe cazuri, dar sub nicio forma in toate. Daca iubitul tau iti prinde tactica, va intelege gresit si isi va imagina ca esti vicleana si ascunsa, ceea ce l-ar face sa-si piarda increderea in tine.

    E foarte bine sa spui ceea ce te deranjeaza sub o forma mai putin neplacuta, dar nu astepta la nesfarsit sa o faci si, mai ales, renunta la insinuari. Uneori, chiar e de preferat sa fii directa.

    4. Silentiosi

    Ti-e teama de conflicte si incerci sa le eviti pe cat posibil, iar daca nu poti face nimic pentru a le ocoli, alegi sa te ghemuiesti in liniste si sa astepti sa treaca furtuna.

    Nu incerci niciodata sa-ti iei apararea cu argumente sau sa-ti expui punctul de vedere, de teama sa nu agravezi lucrurile.

    Cel mai rau este ca tocmai din aceste motive, furia si frustrarea ajung la un moment dat sa te domine.

    Hall iti recomanda sa rupi tacerea, pentru ca neajunsurile care raman nemarturisite pot duce la conflicte mai grave care nu mai pot fi rezolvate, indiferent de abordarea ta.

    Fa-ti curaj sa lupti cu un conflict mic inainte sa creasca si sa va depaseasca pe amandoi.

    5. Negociatori

    Abordezi intotdeauna cu sinceritate un conflict si iti doresti sa gasesti o solutie convenabila pentru amandoi, astfel incat nici unul dintre voi sa nu aiba de suferit de pe urma discutiei.

    Stii sa asculti cu calm punctul de vedere al partenerului si esti increzatoare atunci cand il expui pe-al tau.

    Cauti sa scoti tot ce-i mai bun din relatia voastra si esti constienta ca pentru asta e nevoie de respect si angajament.

    Asa cum ti-ai dat seama deja, acest ultim stil de conflict este cel pe care ar trebui sa-l adoptam cu totii, deoarece el permite dezvoltarea armonioasa a relatiilor de cuplu si nu numai.

    Conflictul este absolut normal pana la un anumit punct, insa trebuie sa fie constructiv, si nu distructiv.

    Asadar, incearca pe cat posibil sa fii matura din punct de vedere conflictual si sa accepti si punctul lui de vedere.

    Chiar si un tip impulsiv se va arata dispus sa faca pace daca actionezi conform negociatorului.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Teorie | Publicat de: DrMitja (05/02/2010)
    Vizualizări: 370 | Tag-uri: cearta, barbati, indragostiti, femei, impacare | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate