Relatiile in doi ar trebui sa fie simple. Intalnesti pe cineva, va indragostiti. Daca totul merge bine, veti trai fericiti pana la adanci batraneti. Insa gasirea celui mai potrivit barbat pentru tine e rareori atat de simpla.
Asa se explica si multitudinea de carti scrise pe acest subiect. Ultima, dar cu siguranta nu cea de pe urma, este Decoding Love, in care autorul, Andrew Trees, folosindu-se de stiinta si statistici exacte, isi propoune, asa cum anunta si titlul cartii, decodificarea dragostei. Lucrarea te arunca in situatii reale, in care te-ai aflat adesea si, poate, nu ai stiut cum sa procedezi sau ai ales calea cea mai proasta. Te afli intr-o incapere intesata de oameni, iar la capatul ei il vezi. Cum procedezi pentru a ajunge sa vorbesti cu el?
Cu siguranta a te duce la el cu un pahar nu e cea mai buna abordare. Studiile arata ca femeile care preiau initiativa in astfel de situatii sunt percepute negativ. Stiinta arata ca succesul tine de subtilitate si adesea de factori nonverbali. Contactul vizual, mai ales combinat cu un zambet, pare sa fie secretul. Dar cat de mult ar trebui sa oferi?
Un studiu din 1985 arata ca doar contactul vizual cu un barbat aflat la 3 metri distanta nu este de ajuns, asigurand o rata de succes de doar 20%. Cu alte cuvinte acestea sunt sansele ca el sa se apropie in urmatoarele 10 minute. Altfel stau insa lucrurile cand "ocheada" este insotita si de zambet. Si asta pentru ca barbatii au mare nevoie de incurajare. O astfel de abordare asigura o rata de succes de 60%.
Dupa cum a descoperit psihologul Monica Moore, prima privire ar trebui sa fie scurta, ca o sageata. Iar femeile care nu se simt atat de atragatoare, n-ar trebui sa-si faca griji. Semnalele trimise sunt mai importante decat felul in care arati, este de parere psihologul.
Moore a observat ca femeile cel mai des abordate nu sunt cele mai frumoase, ci cele care trimit cele mai multe semnale. Mai precis 35 de semnale intr-o ora. Chiar si cei mai timizi dintre barbati nu pot rezista acestei avalanse de semnale. Ne-am mai vazut undeva?
Inainte sa te plangi ca stii totul despre tertiplurile atractiei si in continuare esti singura, priveste in jurul tau cu mai multa atentie. Insista cu privirile asupra prietenilor si amicilor barbati. Spre deosebire de femei, barbatii sunt de doua ori mai atrasi din punct de vedere sexual de prietene si amice.
In plus, multe dintre prietenii se tranforma in relatii, pe termen lung. Cu alte cuvinte, un barbat te va vedea altfel daca ai grija sa va intalniti, din greseala, chiar nu conteaza cum, indeajuns de des.
Si inca ceva: poarta ruj! S-a demonstrat ca prima impresie lasata de o femeie este mult mai buna daca ea este data cu ruj. Ce poti invata de la dansatoarele din cluburi de striptease?
Psihologul evolutionist Geoffrey Miller a observat ca dansatoarele care erau la menstruatie castigau, in medie, 22 de lire sterline intr-o ora. Cand nu erau nici la menstruatie, nici la ovulatie, scoteau din bacsisuri 32 de lire sterline. Cand se aflau insa la ovulatie numarau 45 de lire sterline in 60 de minute.
Asta, desi in fiecare dintre situatii, dansatoarele faceau tot posibilul sa fie cat mai senzuale si sexy, aceste caracteristici asigurandu-le bacsisul.
Se pare insa ca barbatii reactioneaza la niste stimuli mult mai subtili decat am crede. Mirosul corpului si raportul dintre talie si solduri, care se schimba in timpul ovulatiei, sunt greu de ignorat de acestia in perioadele de fertilitate a femeii.
Alte studii au confirmat aceasta descoperire. Barbatii care au privit fotografii ale femeilor care se aflau in diferite perioade ale lunii, fertile sau nu, le-au numit atractive in primul rand pe cele aflate la ovulatie.
Si pilula pare sa vina cu dezavantajele ei. In cadrul studiului realizat in clubul de striptease, s-a aratat ca dansatoarele care luau anticonceptionale primeau, in medie, bacsisuri de numai 24 de lire sterline pe ora, comparativ cu restul, care primeau atentii de 34 de lire sterline. Cum poti ruina o intalnire?
Studiile au aratat ca cele mai enervante gesturi pe care le poti face la o intalnire, cand ati ajuns sa luati cina la restaurant, sunt, in ordine, vorbitul la telefon (46%), lipsa de politete in relatia cu personalul care serveste (41%), vorbitul prea mult despre propria persoana (26% dintre barbati urasc acest obicei, comparativ cu 37% dintre femei).
Urmeaza, tot in ordine, vorbitul despre ex (care enerveaza in proportie de 30%) si discutiile legate de greutate sau dieta, barbatii declarandu-se enervati de femeile care procedeaza asa in proportie de 45%. Dependent de dragoste?
Numeroase studii au aratat ca dragostea actioneaza in mod bizar asupra creierului nostru. Dupa cum au aratat scanarile creierului, dragostea activeaza aceleasi circuite din creier ca si obsesia, maniile si betia.
Cand celor indragostiti li se arata fotografii cu cel drag, regiunea din creier care se activeaza in prezenta cocainei devine, de asemeni, activa. In organismul celor indragostiti se gaseste din belsug o amfetamina care se gaseste in mod natural si in ciocolata. E ceea ce face ca indragostitii sa nu se planga de nesomn dupa o noapte de amor.
Cat despre respingere, s-a observat ca in acest caz se activeaza in creier aceeasi regiune ca si in cazul durerii fizice.
Intreg creierul resimte dragostea, numeroase schimbari avand loc la nivelul sau atunci cand suntem indragostiti. Nivelul mare de oxitocina "topeste" vechile conexiuni, pentru a face loc celor noi. Amintirile legate de dragostea pentru un ex sunt inlocuite cu cele recente, care il vizeaza pe actualul.