Sapte criterii te vor ajuta sa stabilesti cu maximum de precizie posibil cat de solida este relatia ta cu o anumita persoana, urmand ca, odata pus "diagnosticul", sa iei masurile necesare fie pentru imbunatatirea ei fie pentru ruperea legaturii.
Jurnalistii de la The Telegraph sustin ca rezultatele celor mai recente studii psihologice conduc la stabilirea urmatoarelor criterii de apreciere a unei relatii, fie ea cu sora, parintii, partenerul de viata sau prietenii.
Test
Notati de la 0 la 6 nivelul de satisfactie oferit de relatia pe care o aveti in vedere in privinta urmatoarelor sapte criterii si apoi faceti totalul.
1. Comunicare si deschidere
2. Rezolvarea conflictelor
3. Gradul de afectiune si de interes
4. Intimitate si apropiere
5. Satisfactia in ceea ce priveste rolul pe care il aveti in aceasta relatie
6. Satisfactia in ceea ce priveste rolul pe care il are partenerul in aceasta relatie
7. Satisfactia pe care v-o ofera relatia in ansamblu
Interpretare
Evident, cu cat totalul este mai mare cu atat sunteti mai multumit de relatia pe care o aveti in vedere.
Daca scorul este de 42, relatia este fenomenala, in timp ce un scor sub 10 demonstreaza fara dubiu ca va simtiti total nemultumit si nefericit de legatura stabilita cu persoana respectiva.
Cele mai comune sunt totalurile intre 20 si 30 de puncte, dar conform sursei citate, au existat numeroase cazuri in care cei care s-au supus acestui test au obtinut ca total ... zero.
Interesanta este si interpretarea pe care cei care isi fac testul o dau scorului obtinut. Unii spun ca 32 (valoare cotata de psihologi ca "satisfacatoare") este o valoare acceptabila si nu e nevoie sa faca eforturi pentru a imbunatati relatia respectiva.
In schimb, exista si persoane care desi au obtinut un total de 41 de puncte ("nivel ridicat de satisfactie"), isi doresc ca anumite aspecte sa fie imbunatatite, in special cele legate de afectiune si intimitate.
Daca in urma testului va doriti o legatura mai solida, rugati-l si pe celalalt sa faca acelasi test. Nu dureaza mai mult de zece minute, iar la sfarsit puteti confrunta rezultatele.
O discutie lamuritoare va rezolva o parte dintre problemele cu care va confruntati, mai ales daca acestea au fost cauzate de neintelegeri sau lipsa de comunicare.