Putine dintre noi se pot lauda ca nu au trecut prin astfel de probleme de comunicare cu partenerul de viata. Nu e ceva neobisnuit pentru femei sa simta ca iubitul nu le asculta. Avand in vedere ca aceasta situatie este destul de des intalnita nu putem decat sa incercam sa aflam care sunt motivele pentru care barbatii nu par sa auda ceea ce le spun partenerele de viata. Raspunsul cel mai la indemana ar fi ca acestia refuza sa asculte insa care sunt sansele unei conspiratii mondiale a barbatilor ce are drept scop enervarea femeilor?
Intr-adevar barbatii si femeile par sa se afle pe parti diferite ale baricadei cand vine vorba despre comunicarea in cuplu. Fiecare are propria versiune de adevar. Realizatorii The Today Show au incercat sa afle care este parerea barbatilor referitor la aceasta chestiune iar raspunsurile lor arunca putina lumina asupra modului in care partenerii nostri gandesc. Barbatii intervievati au declarat ca nu pot sa isi asculte partenera pentru prea mult timp deoarece:
1 - femeile vorbesc prea mult; 2 - acestea nu pot sa sintetizeze ceea ce vor sa spuna astfel incat, in ochii lor, ajung sa bata campii; 3 - barbatii presupun ca oricum prietena le-a mai spus lucrurile respective si ca probabil o sa le mai spuna ; 4 - considera ca prietena iar ii bate la cap cu ceva ce au facut gresit sau ceva ce nu au facut si ar fi trebuit sa faca; 5 - subiectul discutiei nu ii intereseaza; 6 - se simt presati sa rezolve situatie de care partenera le povesteste; 7 - sau, pur si simplu, au altceva mai bun de facut;
Jeff Gardere, supranumit “Psihologul Americii”, a dezvaluit in cadrul aceleiasi emisiuni alte cateva motive responsabile pentru acest comportament. Conform acestuia, mandria barbatilor joaca si ea un rol important. Unii barbati isi simt masculinitatea amenintata atunci cand asculta si trebuie sa faca ceea ce le spune o femeie. In plus, barbatii accepta ca au gresit mai greu decat o fac femeile astfel incat li se pare mai simplu sa nu asculte atentionarile partenerei de viata si sa se concentreze asupra altor lucruri.
Adevarul este insa undeva pe la mijloc; dorinta femeilor de a vorbi si de a fi ascultate si incapacitatea barbatilor de asculta ceea ce li se spune sunt rezultate ale felului in care creierul nostru functioneaza. Studii recente arata ca aceasta diferentiere incepe inainte de nastere. Astfel, substante precum testosteronul (pentru baieti) si estrogenul (pentru fete) eliberate de organismul bebelusului creaza diferentieri in dezvoltarea conexiunilor neurale. Prin urmare, creierul barbatilor are mai putine regiuni specializate pe vorbire si ascultare. In plus, acesta produce si mai putina serotonina si oxitocina, substante considerate responsabile pentru buna dispozitie si comportament afectuos.
Prin urmare barbatii si femeile gandesc diferit si comunica diferit. Fiecare dintre noi are un mod diferit de a “impacheta” mesajul pe care vrea sa il transmita. Barbatii prefera conversatiile scurte, fara subintelesuri, in care mesajul transmis este direct. Pentru cei mai multi dintre ei comunicarea trebuie sa fie practica. Situatia femeilor e diferita acestea descarcandu-se nervos cu ajutorul cuvintelor. Fie ca povestesc ceea ce li s-a intamplat, ceea ce au vazut, au auzit sau au simtit, femeile doresc sa impartaseasca aceste lucruri cu partenerul de viata considerand ca ele ii vor apropria. Li se pare stupid ca discutiile de cuplu sa fie scurte si la obiect, astfel de discutii sunt potrivite la locul de munca, nu cu persoana cu care doresc sa isi petreaca restul vietii.
Aceasta problema de comunicare poate avea efecte negative asupra cuplului. In timp ce barbatii se satura sa fie admonestati de partenere pentru ca nu le asculta si nu le inteleg, femeile raman cu un sentiment de frustrare cand isi dau seama ca isi racesc gura de pomana si ca iubitului nu pare sa ii pese indeajuns de mult incat sa asculte. Solutia la aceasta problema e undeva la mijlocul drumului si se poate face numai prin comunicare.
Pentru a te asigura ca partenerul de viata te asculta incearca urmatoarele tactici:
1. Spune-i ce vrei sa stie in mai putine cuvinte. O conversatie concisa in care mesajul este bine evidentiat va face minuni pentru comunicare. Nu te astepta sa te asculte daca bati campii.
2. Vrei ceva de la iubitul? Atunci nu incerca sa abordezi subiectul pe cai ocolite ci spune-i scurt ceea ce doresti sa faca pentru tine.
3. Atunci cand ai lucruri importante pe care vrei sa i le spui incearca sa gasesti si momentul potrivit pentru asta. Spre exemplu un moment nepotrivit ar fi mijlocul unui meci de fotbal sau al unui film pe care il urmareste cu atentie, pe cand unul bun ar fi dupa sfarsitul unei activitati.
4. Pastreaza contact vizual cu partenerul in timpul discutiei, mai ia cate o pauza si intreaba-l ce crede legat de subiect. In felul acesta te vei asigura ca partenerul te asculta.
5. Incearca sa discuti aceasta problema de comunicare cu prietenul tau intr-o maniera calma. Spune-i ca preferi sa te anunte cand a pierdut interesul in conversatie si de ce. In felul acesta vei putea intelege cum ii functioneaza mintea si sa te adaptezi.