Luni, 27/01/2025, 17:43 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Foto [4]
Video [2]
Desen [31]
Design [55]
Alte [12]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Art » Design

    Geometrie şi simplitate - stilul minimalist [română/text]

    Stilul minimalist este adesea confundat cu designul modern. Specialistii sustin insa ca acesta reprezinta mult mai mult. Minimalist poate insemna deopotriva retro sau modern, insa, indiferent de diferenta de opinii, concluzia expertilor este urmatoarea: stilul minimalist este o stare de spirit, o viziune pe care o ai asupra vietii si care iti influenteaza si spatiul.

    Simplitate si liniste, iata cateva cuvinte care definesc casa minimalista. Cel care vrea sa abordeze si sa se bucure de un astfel de stil nu trebuie doar sa urmeze regulile care stau la baza acestuia, ci sa aiba si starea de spirit necesara pentru a-si transforma casa intr-un sanctuar al relaxarii.

    Primii pasi

    In primul rand, tot ce alegi pentru realizarea stilului minimalist trebuie sa aiba o functie specifica, o anumita utilitate. In al doilea rand, ai nevoie de spatiu, cat mai mult spatiu. Asadar, pregateste-te sa darami niste pereti prin casa pentru a obtine spatii deschise.

    Daca nu detii o casa cu astfel de posibilitati, va trebui sa lucrezi mai mult si sa creezi iluzia unui spatiu minimalist: linii precise, ordine si mai ales, eliminarea obiectelor inutile de decor. De aceea este esential sa ai o predispozitie si o gandire potrivita stilului minimalist, pentru ca scopul tau este linistea si relaxarea.

    1 Foloseste culori neutre

    In stilul minimalist, accentul nu se pune pe dramatismul culorilor, ci pe efectul spatial si relaxant al acestora. Foloseste tonuri neutre, pentru ca acestea reprezinta o solutie sigura, mai ales daca te afli la prima ta activitate de acest gen.

    Si mai important este faptul ca aceste culori pun in evidena lumina, lasand-o sa se "joace” in voie, dar in acelasi timp permit ochiului sa observe mai bine accentele arhitecturale si accentele de culoare pe care le vor da elementele de mobilier.

    Daca iti doresti pentru peretii tai o culoare vibranta, atunci picteaza doar unul dintre pereti, astfel incat acesta sa devina centrul de interes al camerei.

    Printre nuantele recomandate se incadreaza paletele de verde si coral, si bineinteles, puriatea albuiui. Albul permite luminii sa creeze iluzia spatialitatii si permite obiectelor de decor sa iasa in evidenta.

    2 Renunta la perdele si covoare

    Un studiu realizat in randul cumparatorilor a aratat ca, in momentul in care acestia aleg o casa in stil minimalist, sunt incantati de faptul ca perdelele si covoarele sunt absente din decor. De ce? Pentru ca prezenta acestora ar bloca rafinamentul stilului minimalist.

    Asadar, foloseste astfel de elemente doar in cazuri de extrema urgenta. Inlocuieste covoarele cu un parchet impecabil, lucios. Daca stai in dubii in ceea ce priveste perdelele de la fereastra, inlocuiestel-e cu jaluzele sau orice altceva cu o forma dreapta, simpla si precisa. Ideal ar fi sa ai geamuri de dimensiuni mari, sau o sectiune de perete sa fie realizata doar din geamuri.

    3 Opteaza pentru o linie simpla a mobilierului

    Linia simpla este cheia stilului minimalist. Foloseste obiecte de mobilier care sa respecte aceasta regula. De exemplu, nu opta pentru canapele cu brate impozante, prea multe curbe sau prea mult material. Alege in schimb o canapea cu o forma simpla, in culori neutre. O canapea alba sau crem in locul uneia cu imprimeuri sau detalii bine conturate este solutia ideala.

    Daca vrei sa oferi accente de culoare, alege obiecte de mobilier in culori inchise. Un fotoliu albastru inchis combinat cu cateva pernute cu imprimeu in dungi se va identifica foarte bine in stilul minimalist. De asemenea, nu incarca spatiul cu mobilier. Cu cat sunt mai putine obiecte, cu atat mai bine. De exemplu, pentru o sufragerie este recomandat sa folosesti doar o canapea, o masuta de cafea si un fotoliu.

    4 Elimina accesoriile inutile   

    Regula de baza: cu cat mai putine accesorii, cu atat mai bine. Uita de perne si pernute, reviste aruncate orcum, poze, statuete sau obiecte ornamentale. Rezuma-te in a crea un centru de interes sau in a da mici accente de culoare peretilor, fara a-i supraincarca. De exemplu, o masuta cu trei glastre, fiecare cu cate o floare simpla, alba, si o poza langa acestea pot fi suficiente pentru a crea un centru de inters.

    Ceea ce urmaresti este relaxarea simturilor atunci cand intri intr-o incapere, luru care nu se va intampla daca spatiul este aglomerat, pentru ca ochii tai vor detecta instantaneu toate detaliile.

    Un cufar din ratan folosit pe post de masa de cafea se dovedeste practic din punct de vedere al intrebuintarii, incadrandu-se atat ca material, cat si ca forma in principiile stillului minimalist. Bineinteles, pe masuta de cafea improvizata nu vei arunca tot felul de nimicuri. Suprafata acesteia trebuie sa ramana libera de orice obiect in plus.

    Pentru reviste sau carti vei avea nevoie de un compartiment separat, unde toate acestea se vor afla in perfecta ordine.
    Nu umple spatiul cu poze, tablouri sau diverse suveniruri. Un simplu tablou in culori puternice este suficient si va arata excelent pe un perete in culori neutre.

    De asemenea, daca vrei sa pastrezi aspectul minimalist si in dormitor, este indicat sa folosesti elemente textile, ca asternuturi si perne, in nuante simple, dar si materiale mai rigide, care sa te duca mai mult cu gandul la liniile precise specifice stilului suedez, decat moliciunea cu care te imbie asternuturile in stil frantuzesc.

    5 Opteaza pentru o lumina ambientala

    Daca pana acum foloseai diferite corpuri de iluminat, fara sa tii cont unde cade lumina, stilul minimalist nu permite greseli. Ideal ar fi sa poti controla intensitatea luminii, pentru ca stilul minimalist cere o lumina difuza, ambientala si totodata relaxanta.

    Foloseste corpuri de iluminat care sa evidentieze, de exemplu, tablourile de pe pereti, si in niciun caz lampi asezate in mijlocul camerei. Exclude astfel corpurile de iluminat fixate pe mese sau podea.

    6 Scapa de lucrurile inutile

    Stilul minimalist este o stare de spirit, pentru ca ar trebui sa se reflecte in tot ceea ce faci. Doar asa te vei putea bucura cu adevarat de beneficiile acestuia. De exemplu, adeptul stilului minimalist nu va avea niciodata biroul de lucru plin cu hartii si acte. Toate vor fi asezate la locul lor, in ordine.

    In dulapul acestuia nu vei gasi rufe aruncate la intamplare, ci toate vor avea o ordine precisa. Totul in casa adeptului stilului minimalist este curat si pus la punct, de la mailul caratat de mesaje spam pana la frigiderul si dulapul cu medicamente, in permanenta "curatate” de articole expirate. Stilul minimalist are rolul sa te scape de lumea haotica, aducand in casa ta simplitatea si ordinea lucrurilor.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Design | Publicat de: ilonadm (13/03/2010)
    Vizualizări: 634 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate