Află mai multe despre triunghiul bucătăriei. [română/text]
Triunghiul bucatariei reprezinta aranjarea functionala a
principalelor elemente ale bucatariei: chiuveta, frigiderul si
aragazul. Rezultatul unor studii intense, triunghiul bucatariei a
castigat popularitate atat printre designeri, cat si printre
consumatori. Invata sa te bucuri de o solutie utila pentru bucataria ta
folosind modelul triunghiului.
"Triunghiul bucatariei” a fost descoperit de cercetatorii
Universitatii din Illinois in anul 1950. Acestia isi doreau sa gaseasca
cea mai practica solutie pentru amenajarea bucatariei, astfel incat sa
fie folosita cu usurinta chiar si de o familie numeroasa. Astfel,
cercetatorii au gasit si solutia: asezarea elementelor principale:
chiuveta, aragaz si frigider in forma unui triunghi imaginar.
Rezultatul? Toate lucrurile importante iti sunt la indemana, iar nu tu
esti nevoit sa faci prea multe miscari repetitive.
Recent insa, oamenii au introdus in triunghi si alte elemente care
s-au dovedit a fi la fel de importante, cum ar fi cuptorul cu microunde
sau masina de spalat vase. Chiuveta va fi astfel, inlocuita cu masina
de spalat vase, cuptorul cu microunde poate lua locul celui
traditional, in functie de ritmul tau de viata.
Cand iti amenajezi insa bucataria in stilul acesta, trebuie sa tii
cont si de faptul ca langa aparatele electrocasnice principale trebuie
sa stea si ustensilele de care ai nevoie: oale pentru gatit, farfurii,
detergenti etc. Desi ar parea complicat, acest principiu simplu te
ajuta sa iti organizezi bucataria eficient, chiar si atunci cand dispui
de spatiu redus.
Aceasta teorie mentioneaza si care ar fi distanta ideala dintre
electrocasnice: nu mai putin de 1,2 metri si nu mai mult de 2,7 metri.
Cele trei laturi ale triunghiului nu ar trebui sa aiba in total mai
mult de 7,9 metri.
Bineinteles, totul trebuie adaptat preferintelor tale, astfel incat
tu sa te simti bine in propria locuinta. In momentul in care
construiesti triunghiul, gandeste-te si la spatiul de care ai nevoie
pentru a desfasura diferite activitati. De exemplu, ai nevoie de spatiu
pentru gatit, dar nu in egala masura vei aloca spatiu chiuvetei, locul
unde speli vasele. Asadar, laturile triunghiului trebuie sa depinda de
necesitatile tale.
Adapteaza-ti spatiul astfel incat sa nu fii nevoit sa faci prea
multe miscari atunci cand vrei sa treci de la frigider la aragaz sau de
la aragaz la chiuveta. Nu te feri sa adaugi pe langa acest aranjament
alte functii pe care tu le consideri importate.
Daca aranjamentul deja existent al bucatariei nu iti permite sa adopti
aceasta strategie, incearca totusi sa creezi o zona principala de lucru
si sa imparti bucataria pe zone principale. Ideea este ca totul sa fie
aranjat astfel incat ceilalti sa nu te deranjeze atunci cand ai treaba
in bucatarie si fiecare sa aiba cat mai multa libertate de miscare,
fara a incomoda pe altcineva.