Calitatea culorilor reprezinta gradul lor de puritate, de apropiere de culoarea de baza sau, in termeni de specialitate – saturatia lor. Cu cat o culoare pura vireaza mai mult catre alb sau negru este mai desaturata, mai corupta, cu cat este mai intensa cu atat este mai saturata.
Culorile intense au capacitatea de a capta privirea si chiar de a deveni obositoare in cantitati foarte mari. Ele ne atrag atentia, sunt buni indicatori, se potrivesc in accente si sublinieri.
Culorile pale, desaturate, au proprietatea de a fi mai usor tolerate de ochi pe suprafete largi si pot fi folosite pentru fundaluri, obiecte voluminoase etc.
Acesta este motivul pentru care contrastul de calitate se afla in stransa legatura cu contrastul de cantitate, functionand concomitent.
Pentru a putea obtine acorduri armonice este de preferat sa se utilizeze culorile pure, intense, puternice (precum rosu, oranj, albastru)in cantitati mici, iar culorile desaturate, deschise, pastelate (precum roz, bej, lila, galben pai, etc.) pe suprafete intinse.