Contrastul cald-rece sau caloric [română/text&imagine]
O clasificare a culorilor se face in functie de temperatura pe care o inspira ochiului uman. Culori calde sunt galbenul, oranjul si rosul. Culori reci sunt verdele, albastrul si violetul.
Atunci cand asociem o culoare calda cu una rece ne rezulta un contrast de cald-rece sau caloric.
Fiecare pereche de complementare se bucura de un contrast cald-rece: oranj (cald) – albastru (rece), galben (cald) – violet (rece), rosu (cald) – verde (rece).
Totusi, delimitarile nu sunt foarte clare. In functie de saturatia si variatiile cromatice ale culorilor, ele pot fi mai calde sau mai reci. Un oliv (nuanta de verde) poate parea uneori mai cald decat o anumita calitate de rosu desaturat desi, teoretic, verdele e rece si rosul e cald.
Si lucrurile nu se opresc aici: intre doua nuante ale aceleiasi culori se pot stabili relatii calorice, de exemplu un violet purpuriu va fi foarte cald in apropierea unui lila. Turcoazul, culoare rece prin definitie, poate parea cald in apropierea unui albastru pur.