1. Leonardo da Vinci a lucrat 12 ani la zambetul care a facut-o celebra pe Mona Lisa.
2. Termenul "gotic" era initial folosit ca o critica si chiar o insulta de pictorii italieni renascentisti. Termenul care avea sa devina un celebru si admirat stil era folosit pentru a insinua ca, in comparatie cu arhitectura clasica, edificiile si mai ales catedralele gotice erau atat de primitive si nereusite incat numai un got (un barbar) le-ar fi putut realiza. Istoria a dovedit ca artistii renascentisti se inselau.
3. In data de 3 decembrie 1961 lucrarea lui Henri Matisse "Le Bateau" a fost in sfarsit asezata cum trebuia la Muzeul de Arta Moderna din New York. Pret de 46 de zile celebra panza fusese asezata invers, cu capul in jos, si doar fiul renumitului artist a observat intr-un tarziu greseala.
4. Statuile romane sunt admirate si astazi pentru gratia si proportiile lor, dar se stie mai putin ca orice statuie romana avea capul "detasabil". In caz de nevoie, capul putea fi schimbat usor cu un altul, iar un zeu sau un erou capatau lesne alt chip.
5. Paul Gauguin, faimosul artist francez, a lucrat la construirea Canalului Panama, ca simplu muncitor. Potrivit estimarilor, ambitiosul proiect a costat vietile a peste 25.000 de muncitori.
6. In trecut se credea ca anumite culori au puterea de a alunga spiritele rele, mai ales pe cele care ameninta copiii. Pentru a-i proteja pe baieti, cei mai doriti si pretuiti atunci, se folosea culoarea albastra, simbol al spiritelor divine. Desi fetitele nu aveau inca o culoare asociata, care sa le protejeze, erau imbracate cel mai adesea in negru. Abia din Evul Mediu culoarea roz a inceput sa fie asociata cu fetitele, mai putin ca protectie si mai mult ca element estetic.
7. Cand Mona Lisa, cea mai populara lucrare a lui Leonardo da Vinci, a fost furata in 1912, nu mai putin de sase copii au fost vandute ca originalul, pentru sume fabuloase, inainte ca lucrarea sa fie recuperata in 1915. Naivitate si dorinta unei afaceri.
8. Pe 3 decembrie 1961 Grandma Moses, unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice americane, murea la venerabila varsta de 101 ani. Un adevarat record pentru un pictor.
9. Artistul britanic Andy Brown a realizat un portret al Reginei Elisabeta II-a a Marii Britanii intr-o maniera neconventionala, cosand circa 1000 de pliculete de ceai folosite.
10. De-a lungul intregii sale vieti, in ciuda eforturile sale si mai ales ale fratelui sau Theo, Vincent van Gogh a reusit sa vanda un singur tablou, si acela la un pret derizoriu. Astazi compozitiile sale, altadata ignorate de colectionari, sunt considerate capodopere si au preturi fabuloase.
11. In 1658, in Germania, a fost publicata prima carte ilustrata pentru copii. Era inceputul unei adevarate industrii.
12. Potrivit cercetatorilor, afectiunile psihice au jucat un rol major in formarea stilului unor artisti precum van Gogh sau Edvard Munch, ale caror probleme psihice au fost foarte cunoscute in epoca. Mai mult, Munch isi asuma si chiar se mandrea cu crizele sale, considerandu-si afectiunea o marca a genialitatii.
13. In data de 20 noiembrie 1929 pictorul Salvador Dali isi deschidea prima sa expozitie personala pariziana, marcand inceputul unei epoci.
14. Panzele folosite de Jackson Pollock pentru compozitiile sale impresioneaza prin dimensiuni si prin maniera neobisnuita in care au fost realizate. Spre deosebire de alti artisti, Pollock isi intindea panzele pe podea, plimbandu-se pe langa si pe ele dupa preferinte. Un fumator fanatic, aprinzand o tigara de la alta, artistul isi scutura adesea scrumul pe suprafata lucrarilor, ajungand la combinatii inedite intre cenusa si culori, vizibile in unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale.
15. Legenda spune ca Picasso invatase sa deseneze inainte de a merge, iar primul sau cuvant a fost "creion" in spaniola.
16. Cand Auguste Rodin a expus pentru prima oara una dintre primele sale capodopere, Epoca Bronzului, in 1878, au existat destui care, surprinsi de realismul lucrarii, au fost convinsi ca artistul mersese prea departe. Prea departe, pentru ca ar fi sacrificat un model viu, inchizandu-l in interiorul statuii. Era, fireste, doar o acuzatie nefondata.
17. Desi este admirat in intreaga lume, Muzeul Luvru are o indelungata istorie prea putin cunoscuta. Cum ar fi faptul ca edificiul ridicat in 1190 a fost initial o fortareata.
18. Rodin a fost unul dintre marii artisti ai lumii, dar sfarsitul sau avea sa fie in egala masura tragic si stupid. Marele sculptor a murit practic de frig in 1917, guvernul francez refuzand sa ii acorde sprijin financiar pentru inchirierea sau cumpararea unui apartament. In tot acest timp statuile lui Rodin stateau linistite la caldura, in muzee.
19. In 1495 Leonardo da Vinci nota in celebrele carnete planurile unei parasute cu forma piramidala, incepand in aceeasi perioada lucrul la Cina cea de Taina.
20. Michelangelo, unul dintre cei mai talentati artisti ai lumii, era stangaci. Tocmai de aceea in celebra sa compozitie David si Goliath, eroul David isi tine legendara prastie in mana stanga.
21. Un alt celebru stangaci a fost Leonardo da Vinci, care isi scria toate notele personale nu doar cifrat, dar si de la dreapta la stanga, rasturnat, cu o uimitoare precizie si viteza. Oricine ar fi vrut sa le citeasca era nevoit ca inainte de orice sa foloseasca o oglinda.
22. Pablo Picasso iubea enorm animalele, care ii erau in egala masura surse de inspiratie si prieteni apropiati. In afara cainilor si pisicilor, artistul avea in locuinta si atelierul sau animale mai putin obisnuite : o maimuta, o bufnita, o capra, o broasca testoasa. Adesea lasa ferestrele atelierului deschise, surprinzand pe panza porumbeii care ieseau sau intrau in zbor.
23. Primul creion a fost inventat in Anglia in 1565.
24. Termenul de Art Nouveau a fost initial numele unui magazin deschis la Paris in 1895. In Franta, Art Nouveau este numit "stil modern".
25. Vincent van Gogh s-a sinucis in perioada in care lucra la compozitia "Camp de grau cu corbi".
26. In 1961 Georges Braque a fost primul artist in viata care a expus la renumitul Muzeu Luvru. In afara de pictura, Braque a realizat si decoruri de scena, costume si ilustratii de carte.
27. Impresionismul, unul dintre cele mai populare curente din istoria artelor plastice, si-a primit numele dupa o lucrare a lui Monet - Impresie : Rasarit de soare.
28. Oamenii au pictat de mai bine de 20.000 de ani, dar abia dupa 1880 artistii amatori si profesionisti au putut cumpara culori gata pregatite din magazine.
29. Temutul Genghis Khan a schimbat mai mult din intamplare istoria portelanului oriental, aducand in China albastrul de cobalt, din Iran.
30. Se stie mai putin ca in toate tablourile lui Salvador Dali se gaseste un autoportret. Se spune ca daca examinezi minutios fiecare compozitie, vei gasi cel putin o silueta a artistului, adesea ingrozitor de bine ascunsa.
31. La sfarsitul secolului XIX curentul impresionist nu a fost deloc primit cu elogii de critici, mult prea conservatori pentru ideile tinerilor artisti. Cronicile expozitiilor au fost dure, de-a dreptul jignitoare. In Le Figarro un critic de arta scria in 1876 : "Cinci sau sase nebuni, printre ei numarandu-se si o femeie, s-au reunit acolo pentru a-si prezenta lucrarile. Cineva ar trebuie sa il anunte pe domnul Pissaro ca pomii nu sunt niciodata violet, cerul nu are vreodata culoare untului proaspat, ca nicaieri pe pamant lumea nu este asa cum o picteaza el". Chiar daca acest critic avea dreptate, nimanui nu avea sa ii pese.