Duminică, 19/05/2024, 09:19 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Foto [4]
Video [2]
Desen [31]
Design [55]
Alte [12]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 198
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Art » Design

    Cum să alegi culoarea potrivită pentru exteriorul casei? [română/text]



    Te-ai ocupat de interiorul casei si deja te apropii de sfarsit. Rezultatul este pe masura eforturilor tale, insa a mai ramas ceva: exteriorul locuintei. Vrei o casa care sa se incadreze in peisaj sau iti doresti sa iesi din anonimat? Iata cateva sugestii pentru a alege culoarea potrivita locuintei tale.

    1 Inspira-te din modelele caselor tale preferate

    Daca te-ai ocupat de amenajarea locuintei, cu siguranta ai vazut multe case si ti-ai ales deja preferatele. Fa o plimbare pe strazile care iti plac cel mai mult si incearca sa alegi cateva locuinte care iti atrag atentia. De asemenea, plimba-te si prin zona unde locuiesti pentru a "detecta" modele care ti-ar putea fi de folos mai tarziu. In felul acesta, vei avea deja o idee despre exteriorul pe care ti-l doresti pentru casa ta, idei luate din viata reala si adaptate la conditiile in care locuiesti.

    Apeleaza si la reviste de specialitate si cel mai important, inspira-te din interiorul propriei tale case. Stilul adoptat va trebui sa se regaseasca si la exterior, pentru a crea un tot unitar.

    2 Tine cont de vecinii tai

    Daca in cartierul tau, vecinii au respectat o anumita schema cromatica, atunci cel mai probabil, va trebui sa mergi si tu pe acceasi paleta de culori. Daca nu te incanta acest aspect si totusi va trebui sa te supui regulilor, alege tonuri reci sau calde, in functie de dominanta cartierului in care locuiesti. In caz contrar, risti sa iesi in evidenta mai mult decat doresti si sa "spargi” imaginea generala. Cum ar fi daca intr-un cartier cu arhitectura victoriana si culori sobre s-ar inalta o casa de un galben aprins?

    3 Stabileste culoarea in functie de arhitectura casei

    Arhitectura si istoria casei joaca un rol important in alegerea paletei de culori.Unei case cu elemente decorative, in stilul unei anumite perioade istorice, i se potriveste o schema cromatica inspirata de stilul respectiv. Pentru o locuinta moderna, poti opta pentru un alb, care va da astfel si impresia unei suprafete mai mari.

    Casele in stil mediteranean accepta culorile calde, iar cele in stil american merg foarte bine cu paletele neutre. Lista poate continua, pentru ca exista o varietate de stiluri, insa ceea ce trebuie sa retii este ca ar fi indicat ca stilul casei tale sa fie completat si de culoarea exterioara.

    4 Alege culoarea in functie de starea ta de spirit

    Simti ca vrei sa pasesti intr-o casa vesela, vibranta? Atunci axeaza-te pe o gama de culori calde. Ai vrea sa mentii o nota de discretie si sa nu iesi prea mult din peisaj? Opteaza in cazul acesta pentru tonurile reci. Astfel, casa se va pierde in culorile mediului inconjurator. De asemenea, tine cont de faptul ca nuantele deschise vor atrage imediat privirile, pentru ca reusesc sa se distinga din mediu. Culorile inchise prezinta insa riscul de a se "spalaci” din cauza intemperiilor.

    5 Foloseste o schema de lucru

    Exteriorul unei case nu trebuie sa fie neaparat monocromatic. Iata cateva scheme pe care le poti folosi atunci cand iti alegi paleta de culori:

    • Monocromie: aceasta abordare este pentru cei conservatori si subtili. Daca te afli la inceput de drum si nu vrei sa experimentezi prea mult cu nuantele de culoare, atunci o schema monocromatica este exact ceea ce cauti.
    • Culori complementare: culorile complementare te vor ajuta sa obtii un contrast viu, care nu va putea trece neobservat. Culorile complementare sunt diametral opuse pe cercul culorilor. De exemplu, rosul, galbenul si albastrul sunt complementare. Urmeaza apoi rosu-verde, albastru-orange, violet-galben, orange-violet-verde etc.
    Penrtu a nu exagera cu contrastele, poti alege o culoare dominnata si sa o folosesti pe cealalta doar pentru accente.
    • Culori adiacente: aceasta schema foloseste nuante inrudite sau culori care sunt situate foarte aproape pe paleta. De exemplu, verde, combinat cu verde-albastrui. De obicei, doar una dintre culori este cea dominanta.

    6 Tine cont si de accente

    Poti evidentia marginile ferestrelor, usa de la intrare, elemente decorative, aplicand pe acestea o culoare de accent, diferita de cea folosita pentru restul exteriorului. In felul acesta, poti obtine efecte remarcabile. O culoare puternica, asezata pe una mai inchisa, va da impresia unei case mai mari.

    Chiar daca este o culoare de accent, asta nu inseamna ca trebuie sa urmezi vreo regula atunci cand o alegi. Pentru ca este vorba doar de detalii, iti poti permite si extravagante. O culoare indrazneata, dar care sa se potriveasca cu cea principala si sa nu deranjeze estetic, va adauga un plus de originalitate exteriorului locuintei tale.

    7 Uita-te dupa detalii si imperfectiuni

    Peretii exteriori prezinta imperfectiuni? Atunci, in funtcie de dimensiunea problemei, trebuie sa alegi si culoarea potrivita. O noua nuanta s-ar putea sa evidentieze defectele, transformandu-le intr-un punct central.

    Inainte de a te apuca de vopsit, acopera cat mai bine aceste zone. De asemenea, tine cont si de celelalte elemente componente: culoarea acoperisului, materialele din care sunt construiti peretii etc. Ai nevoie de culori care sa armonizeze cu acestea: de exemplu, un acoperis mai rustic nu se va potrivi cu nuante moderne, la fel cum un perete construit partial din caramida nu se va echilibra cu niste culori prea extravagante.

    8 Alege materiale de calitate

    Cu cat culoarea aleasa este mai inchisa, cu atat sunt sanse mari ca aceasta sa paleasca in timp. Rosul aprins sau albastrul vibrant vor parea sterse. Acest lucru se intampla datorita faptului ca nuantele inchise absorb caldura, in comparatie cu cele mai deschise. Probabil ca va trebui sa zugravesti peste cativa ani, dar totusi prelungeste durata de viata a culorilor folosind materiale de calitate. Mai mult, alegand un nume recunoscut, vei avea garantia durabilitatii si o paleta mai variata de nuante.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Design | Publicat de: ilonadm (13/03/2010)
    Vizualizări: 793 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate